De Korthaar

De KORTHAAR is de oervorm van de teckel en heeft dientengevolge de meest rastypische eigenschappen. Deze honden zijn buitengewoon zachtaardig, lief en aanhankelijk voor het eigen gezin, maar tegenover vreemden kunnen zij wel eens gereserveerd zijn. Indien zij met kinderen opgroeien worden deze uitstekend geaccepteerd, maar het kan moeilijker zijn, indien de hond er op oudere leeftijd voor het eerst mee geconfronteerd wordt. Dit soort teckels is zo aanhankelijk dat zij ook thuis de baas/vrouw vaak op de voet blijven volgen. Qua uiterlijk een robuuste, goed gespierde verschijning die gezien zijn zeer korte beharing niets te verbergen heeft en bijzonder makkelijk is in het onderhoud. De korthaar teckel is er in black and tan (zwart met geelbruine aftekening aan snuit en poten), chocoladebruin, roodbruin, gestroomd en getijgerd (een onregelmatig vaag vlekkenpatroon).


De langhaar

 [[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”26″,”attributes”:{“class”:”media-image”,”height”:”200″,”typeof”:”foaf:Image”,”width”:”267″}}]]  

De LANGHAAR heeft halflang sluik haar met lange bevedering aan de oren, de achterzijde van de poten, onder- en voorborst, alsmede een fraaie pluimstaart.
De kleuren zijn hetzelfde als bij de korthaar, maar daarbij komt nog de kleur diep mahonie/kastanjerood. Deze variëteit is ontstaan door kortharige teckels te kruisen met spaniëls en Ierse setters, vandaar de laatstgenoemde kleur.
In grote lijnen kan men stellen dat de langhaar teckel de zachtaardigste is van de drie soorten. Zij kunnen goed met kinderen overweg en ook tegenover vreemden stellen zij zich vriendelijk op.
Door de fraaie diepglanzende beharing is dit een chique elegante hond, duidelijk de aristocraat onder de teckels.
Zij moeten regelmatig geborsteld worden en de lange haren v.t.t.t. goed doorgekamd met het oog op klitvorming.


De Ruwhaar:

 [[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”29″,”attributes”:{“class”:”media-image”,”typeof”:”foaf:Image”}}]]  

De RUWHARIGE Teckel behoort een stekelige vacht te hebben met een flinke baard en wenkbrauwen. Het is bij jonge pups moeilijk te zien hoe de beharing zich gaat ontwikkelen, maar het is wel een feit dat de meest wollige pup uit het nest dikwijls een hond wordt met een te overdadige en zachte vacht.
Meestal zijn de ruwharen wildkleurig, maar er komen eveneens black and tan, rode en chocoladekleurige honden voor. Alsook – zij het sporadisch- de getijgerde ruwhaar.
De ruwe beharing is ontstaan door kortharige teckels te kruisen met de Dandie Dinmont- en andere Terriërs. Goede gezinshonden, ook bij kinderen.
Dit is tevens de soort teckel die het meest voor de jacht gebruikt wordt. Zij moeten doorgaans tweemaal per jaar getrimd oftewel geplukt worden. Voor het dagelijks onderhoud dienen zij regelmatig goed geborsteld te worden met een harde haren borstel en een grove kam. (Gebruik nooit een borstel met metalen haakjes of punten en evenmin een te fijne (stof)kam. Hierdoor wordt de vacht schade berokkend)!
Het grappige uiterlijk van de ruwharige teckel spreekt de mensen sterk aan, waardoor deze op het moment zeer populair is.

Wij hopen u met deze informatie een leidraad gegeven te hebben om meer inzicht te verkrijgen betreffende het karakter en de uiterlijke variatie van de kleinste maar meest veelzijdige jachthond, DE TECKEL