Jacht en veld wedstrijden

Voor mensen die een hond hebben met goede jachtaanleg en dit willen ontwikkelen, bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan diverse veldwedstrijden en proeven, die de NTC met grote regelmaat uitschrijft.
Er worden o.a. zweetspoorproeven, luid-op-spoor-proeven, veelzijdigheidproeven, stöberproeven, schot- en watertesten, etc. georganiseerd .

Het Algemeen Veldwedstrijd Reglement en het supplement voor dashonden, zweethonden en terriërs van ORWEJA en Raad van Beheer wordt hierbij toegepast. Het reglement en supplement kunt u via de volgende links downloaden en/of lezen, het betreft PDF bestanden.
Om die te kunnen lezen heeft u Adobe reader nodig. Als u dat niet heeft kunt u deze hieronder downloaden.

Int. Reglement voor Teckels

Algemeen Veldwedstrijd reglement

Supplement Dashonden, Zweethonden en Terriers

Lotingsregeling zweetproeven bij overinschrijving

Download: Adobe reader.

Al het veldwerk vindt plaats om de bruikbaarheid van de teckel als werkhond in stand te houden. Onder het kopje ‘Uit de jachthut’ worden deze zaken in het clubblad bekend gemaakt.
Ook wordt de jachtagenda op deze website weergegeven. Voor de goede orde vermelden wij dat het hier gaat om proeven, waar geen dieronvriendelijke situaties aan te pas komen. Wie uitgebreid over het bejagen van de teckel wil lezen, raden wij de volgende brochure aan: Het één en ander over het africhten en bejagen van de teckel door J. Craandijk.
Deze brochure is te koop bij Het Teckelwinkeltje.


De Nederlandse Teckelclub is een veldwerkwedstrijdorganiserende instantie die volgens de eisen van de Orweja ( Organisatie Wedstrijd Jachthonden) moet handelen.
De Orweja heeft besloten dat de site van de Orweja openbaar moet zijn voor iedereen en dat ook hier de wedstrijden op bekend gemaakt worden.
De wedstrijdorganiserende instantie mag de kalender en overige informatie niet eerder publiceren voordat het op de site van de Orweja staat. Deze website is te vinden via www.orweja.nl dus daarna zal het pas in De Dashond geplaatst worden en op de site van de Teckelclub.
We hebben er voor gekozen om de kalender tegelijk met publicatie van de Orweja  ook op de site van de Teckelclub te plaatsen. En aangezien dit OPEN veldwerkwedstrijden zijn, zijn ze niet alleen toegankelijk voor leden van de NTC, maar ook daarbuiten. We hebben voorjaarwedstrijden van maart tot en met juni en najaarswedstrijden van juni tot en met februari.

Verdere regels van ORWEJA waar ook de NTC zich aan moet houden zijn:
· de inschrijving opent NA publicatie,
· inschrijving alleen via het digitale ORWEJA wedstrijdensysteem My ORWEJA.
· inschrijving is pas volledig nadat de betaling ontvangen is
· als men zich terugtrekt NA betaling (ongeacht de reden), wordt het inschrijfgeld NIET gerestitueerd, ook geeft dit geen automatische toegang tot een volgende proef.

In andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, of bij andersoortige wedstrijden (shows of wedstrijden georganiseerd door Cynophilia) zijn de regels soms anders. Bij officiële veldwerkwedstrijden in Nederland moet de organiserende rasvereniging zich echter houden aan de voorschriften van Orweja zoals beschreven in het Algemeen Veldwerkreglement.
Ook dit reglement is te vinden via de website van de Orweja.

Jachtsecretariaat Nederlandse Teckelclub
Hanneke Verbruggen

Email: Jachtsecretaris
internet: www.teckelclub.nl